/ iStock

Руският президент Владимир Путин подписа закон за увеличаване на ограниченията в Русия срещу така наречената „ЛГБТ пропаганда“, предаде Ройтерс. Той на практика забранява всякаква публична проява на ЛГБТ поведение или начин на живот в Русия.

Елтън Джон определи Путин като лицемер

Според закона, който разширява руската интерпретация на това, което се възприема като „ЛГБТ пропаганда“, всяко действие или разпространяване на всякаква информация, които се считат за опит да се популяризира хомосексуалността било то на обществени места, онлайн или във филми, книги или реклама може да доведе до тежка глоба.

Законът допълва предишния такъв на Русия срещу ЛГБТ пропагандата, който забрани „демонстрацията“ на ЛГБТ поведение пред деца. Властите вече използваха съществуващия закон, за да спрат гей парадите и да задържат активисти за правата на гейовете.

Руски съд глоби "ТикТок"

Застъпници на правата казват, че новият закон е създаден, за да отстрани от обществения живот така наречения „нетрадиционен“ ЛГБТ начин на живот, воден от лесбийки, гейове, би- и транссексуални.

БТА