/ БТА
Русия ще отбележи днес Деня на победата, докато руските военни се бият на много фронтове в съседна Украйна, а руските сили са близо до победа в Мариупол, отбелязва Асошиейтед прес.

Войната в Украйна навлезе в 11-ата си седмица, припомня агенцията.

"Руснаците нямат нищо за празнуване. Те не успяха да разгромят украинците. Те не успяха да разделят света или да разделят НАТО. И те успяха само да се изолират в международен план и да се превърнат в държава парий на планетата", заяви постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд пред Си Ен Ен.

Войната в Украйна означава, че по-малко военни ще преминат днес по Червения площад в Москва, когато ще се проведе ежегодният парад за 9 май, по време на който руският президент Владимир Путин ще направи изявление, в което би могъл да обяви победа в Украйна, посочва АП.

Русия има около 1 милиона военнослужещи, от които 400 000 са по договор. Западни представители смятат, че в началото на руската инвазия в Украйна там са били пратени около 180 000 военни.

Руските сили признаха, че са изгубили 1351 военни в Украйна към 25 март, но след тази дата не са актуализирали данните за жертвите сред редиците си. Западни представители твърдят, че руските загуби във войната са по-големи и че до една четвърт от първоначалните атакуващи сили там са извадени от строя.

Ако войната се проточи, настоящият брой на руски военни в Украйна може да бъде недостатъчен за поддържане на руските операции там и това ще принуди Кремъл да разчита на недобре обучени новобранци или пък на привикване на резервисти.

На парада в Москва и в още 27 града на Русия участват днес общо 65 000 военнослужещи и ще бъдат представени около 2,4 хиляди образци на въоръжение и военна техника. В Москва в парада участват 11 хиляди военни и механизирана колона с 131 единици военна техника. А над тях ще прелетят 77 вертолета и самолета.

Парад вече имаше във Владивосток, в който участваха1,8 хиляди военнислужещи. В града се намира главната база на руския Тихоокеански флот.
БТА