Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не знае дали ще има военен парад в Мариупол на 9 май за отбелязване на капитулацията на нацистка Германия през Втората световна война, но че времето за честване на Деня на победата там ще настъпи, предаде Ройтерс.

Руските войски поеха почти изцяло контрола над украинския пристанищен град на Азовско море, но бойци от батальона "Азов", укрепили се в завода "Азовстал", отказват да се предадат.

Пентагонът: Повечето руски сили са напуснали Мариупол

"Ще настъпи време за отбелязване на Деня на победата в Мариупол", каза пред журналисти Песков, попитан за плановете за 9 май в украинския град, наскоро завладян от руските сили.

Информацията, че Русия краде зърно от Украйна, изглежда е фалшива новина, заяви още говорителят на Кремъл.

По-рано представител на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) каза, че има признаци, че Русия извозва зърно от окупираните райони на съседната държава. Близо 25 милиона тона зърно са блокирани в Украйна и е невъзможно да бъдат изнесени поради инфраструктурни спънки и блокадите на пристанищата на Черно море, добави той.

Очаква се да спрат огъня в Мариупол до 7 май

"Нямаме информация, но това изглежда е фалшива новина", каза Песков в коментар на думите на представителя на агенцията на ООН по прехраната.

Песков отбеляза, че Полша използва враждебна реторика, и определи тази страна като възможен "източник на заплаха".

Полша е на първа линия в призивите за втвърдяване на санкциите на Европейския съюз срещу Русия и за доставяне от НАТО на оръжия за Украйна, която оказва съпротива на руските сили при тяхната офанзива в източната част на страната, отбелязва Ройтерс.
БТА