/ БГНЕС
Тридневно едностранно спиране на огъня от Русия се очаква да влезе в сила тази сутрин около стоманодобивния завод в Мариупол – последната крепост на украинската съпротива в стратегическия пристанищен град. В останалата част от Украйна обаче сраженията продължават, предаде Франс прес.

Руските сили откриват на 5, 6 и 7 май от 8 до 18 ч. московско време хуманитарен коридор за евакуация на цивилните от комплекса "Азовстал" в Мариупол, съобщи вчера министерството на отбраната в Москва.

За този период руските войски и бойните части на т. нар. Донецка народна република, управлявана от проруски сепаратисти, ще спрат според ведомството едностранно враждебните действия срещу силите на Украйна. Министерството увери, че цивилните, намерили убежище в завода, ще могат да заминат или за Русия, или за териториите, контролирани от Киев.

Украинският генерален щаб заяви вчера, че „руските нашественици концентрират усилия в опити да блокират и унищожат нашите части в зоната на „Азовстал“. С подкрепа на авиация противникът поднови офанзивата си, за да поеме контрол над завода“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че вчера от Мариупол и околностите са евакуирани 344 души, откарани в Запорожие – град под контрола на Украйна, разположен на около 230 км от този район.

Тази вечер в Ню Йорк се очаква заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Украйна.
БТА