случаят Скрипал
случаят Скрипал / БГНЕС
Шефът на руското външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин обвини Великобритания в лъжи и опит за отклоняване на вниманието от други проблеми, след като британската полиция обяви, че е установен трети заподозрян руснак за опита за убийство с Новичок през 2018 г. на бившя двоен агент Сергей Скрипал. предаде Ройтерс.

"Това е опит да бъде прикрита още една лъжа или да бъде подкрепена предишна лъжа", заявил Наришкин според Интерфакс.

По думите му с действията си Великобритания цели да "отклони общественото внимание от позорното изтегляне от Афганистан, най-вече на САЩ и техните съюзници".

Русия обвини Великобритания, че използва отравянето на Скрипал за „саботаж“

През август талибаните светкавично завзеха властта в Афганистан на фона на хаотичното изтегляне на Запада.

Във вторник руското външно министерство заяви, че Великобритания използва случая с отравянето, за да саботира умишлено руско-британските отношения.

Нападението срещу Сергей Скрипал, който продаваше руски тайни на Лондон, предизвика един от най-големите след края на Студената война скандали между Русия и Запада, довел до реципрочното изгонване на десетки дипломати, след като Великобритания обвини Москва.

Великобритания обяви трети заподозрян за отравянето на Скрипал

През 2018 г. британската прокуратура обвини двама руски граждани в заговор за убийството на Скрипал и опит за убийство на дъщеря му Юлия и британски полицай.

Във вторник Великобритания съобщи, че задочно са повдигнати обвинения на още един руснак за нападението, довело до смъртта на жена след отравяне с Новичок, и допълни, че и тримата заподозрени са служители на руското военно разузнаване.

Москва отрича да е замесена и окачествява обвиненията като антируска пропаганда.
БТА