/ БГНЕС, архив
Британската полиция обяви руснака Денис Сергеев за трети заподозрян по делото Скрипал. Срещу него са повдигнати обвинения и е обявен издирване, съобщи BBC.

Бившият офицер от
Главно разузнавателно управление /ГРУ/ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени в английския град Солсбъри през март 2018 година, докато седят на пейка в градския парк. Случаят предизвика международен скандал.

Немски лекари: Алексей Навални е отровен с вещества от групата на новичок

Разследването установи, че е бил използван Новичок. До този момент за извършители от британските служби бяха посочени двама офицери от ГРУ - Александър Петров и Руслан Боширов. Самите те твърдят, че са посетили Великобритания като туристи и не са свързани със специалните служби.


Двамата са влезли в страната на 2 март 2018 година през летище Гетуик. Според полицията във Великобритания истинските им имена са Анатолий Чепига и Александър Мишкин. Третият обвиняем Денис Сергеев е използвал името Сергей Федотов и е пристигнал същия ден на летище Хийтроу.

Полицията обяви, че разполага с доказателства, че тримата са оперирали като екип в отравянето на Сергей Скрипал. Засечени са били редица срещи между тях докато са били във Великобритания.
Руски шпионин, замесен в отравянето на Гебрев, работи като дипломат в Женева

Наскоро бе обявени, че руснаците, заподозрени в извършването на отравянията в Солсбъри през 2018 г., са свързани с експлозията в склад за оръжие в Чешката република. Доказателствата свързват експлозията през 2014 г. и опита за отравяне на българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев с подразделение на руското военно разузнаване – ГРУ, съобщи тогава BBC.