Мария Захарова
Мария Захарова / БГНЕС
Русия обвини Великобритания в използването на случая с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал като инструмент за преднамерено саботиране на връзките между двете страни и в подклаждането антируски настроения в медиите и сред британската общественост, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира изказване на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, направено от нея, след като британската полиция обяви, че трети руски гражданин е бил обвинен задочно за опита за убийство на Скрипал с Новичок през 2018 г. и че тримата заподозрени са били служители на руското разузнаване.

Великобритания обяви трети заподозрян за отравянето на Скрипал

Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка на в южния английски град Солсбъри през март 2018 г. Те, както и един полицейски служител, влизал в дома на Скрипал, бяха настанени в болница в критично състояние, поради излагане на въздействието на невропаралитичния агент с военно предназначение.

"В продължение на повече от две години и половина британските власти използват семейство Скрипал като инструмент за натиск върху нашата страна и за предизвикване на антируски настроения в британското общество...", заяви Захарова. Тя отрече да е имало руско участие в инцидента, каза, че Москва осъжда опитите на Лондон да държи Русия отговорна за него и призова за обективно разследване на случая.
БТА