/ БГНЕС, архив
Всички изпитания на най-новите системи на стратегическото въоръжение, създавани в Русия в отговор на едностранното оттегляне на САЩ от Договора за противоракетна отбрана, преминаха успешно. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американската телевизия Ен Би Си, цитиран от ТАСС.
 
Вчера бяха излъчени откъси от интервюто. Целият разговор ще бъде показан в следващите дни. "Всички преминаха успешно", заяви руският лидер в отговор на въпроса за изпитанията на оръжията.
 
Русия е изпробвала нови ядрени оръжия

"Всяка система от въоръженията, които се обсъждаха днес, с лекота изпреварва и заобикаля цялата система за противоракетна отбрана", каза Путин. Той окачестви като "отлично" провеждането на изпитанията. "Някои от тях (оръжейните системи) все още се нуждаят от фини настройки и доработка. Други вече са доставени на войските и се намират в бойна готовност", съобщи руският президент. "Всяка от тези системи се намира на определен етап на готовност. Някои от тях вече се намират на бойно дежурство при войските", уточни той.
 
Вчера в посланието си към Федералното събрание на Русия Путин обяви, че се разработват и изпитват най-новите системи на стратегическото въоръжение, създадени в отговор на оттеглянето на Вашингтон от Договора за ПРО и разполагането на тази система както на територията на САЩ, така и отвъд националните им граници.
 
Путин: Руската армия е сред най-добре въоръжените в света

Сред тях е новата междуконтинентална балистична ракета "Сармат", свръхзвуковият комплекс "Кинжал", крилата ракета с ядрена енергоустановка, както и безпилотен подводен апарат, който може да бъде оборудван както с обикновени, така и с ядрени боеприпаси.
 
Руският държавен глава подчерта, че растящата военна мощ на Русия е надеждна гаранция за мира на планетата, а всички дейности по укрепването на руските отбранителни способности се провеждат в рамките на действащите ограничения за контрол на въоръженията, отбелязва ТАСС. В интервюто за Ен Би Си Путин заяви, че средствата, които са били изразходени в САЩ за създаване на системи за ПРО, са били похарчени напразно, защото новото стратегическо въоръжение на Русия може да ги преодолее. "Били са хвърлени на вятъра", каза той.
 
Завършиха изпитанията на новия руски МиГ-35 (ВИДЕО/СНИМКИ)

Путин заяви, че великите държави трябва да обединят усилия за защита от терористите. Той посочва, че е предлагал на САЩ да работят заедно върху системи за ПРО, но получил отказ. "Вместо да създават заплахи една за друга, великите държави трябва да обединят усилия за защита от терористите", каза Путин.
БТА