Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия планират да заменят парка си от леки изтребители с МиГ-35, съобщи в петък (27 януари) главнокомандващият на силите Виктор Бондарев, цитиран от Интерфакс.

"С удоволствие ще приемем този самолет. Сменяме цялата лека изтребителна авиация именно с този клас", каза той на презентацията на МиГ-35.

В четвъртък директорът на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) Юрий Слюсар докладва на руския президент Владимир Путин за началото на летните изпитания на най-новия изтребител. Той съобщи, че серийното производство на машината ще започне след 2019 г. На свой ред Путин изрази надежда, че МиГ-35 ще усили въоръжените сили на страната и ще има добър експортен потенциал.

МиГ-35 е най-новият самолет от семейството изтребители МиГ. Той е поколение 4++ и се смята за преходно звено към изтребителите пето поколение. Разработката му тече от първата половина на 2000-те години в два основни варианта - едноместен МиГ-35С и двуместен МиГ-35Д.

Етапът на проектиране приключи през пролетта на 2016 г., а първият полет се състоя на 24 ноември 2016 г.

Частите на МиГ-35 са произведени изцяло в Русия. Той ще може да бъде оборудван с всякакви оръжия, включително и лазерни.