/ iStock/Getty Images
Режимът на Башар Асад заяви, че е започнал с Русия съвместни дейности по проучване за наличие на въглеводороди в Средиземноморието.

"За първи път говоря за това: Сирия започна работата по проучване за нефт и газ в Средиземно море с руски компании", каза съветничката на Асад Бутайна Шаабан. Тя добави, че режимът започнал подготовка за този процес преди няколко години.

Тя не посочи руските компании, участващи в проучвателните работи.

Асад: САЩ крадат петрол от Сирия и го продават на Турция

Съобщението идва на фона на засиленото напрежение в Източното Средиземноморие заради морската сделка на Турция с Либия. Сделката дава възможност на Турция да гарантира правата си в Средиземноморието, като същевременно предотвратява да бъде поставена пред свършен факт от други държави в региона.

Споразумението утвърждава правата на Турция в Източното Средиземноморие пред едностранните опити за сондиране от страна на администрацията на кипърските гърци, като изяснява, че Севернокипърската турска република (СКТР) също има права на ресурси в района, подчертава вестник „Сабах“.

Гърция не приветства сделката и дори я счита за нарушение на собствените си права, въпреки че международното право приема друго, твърди турската преса.
БГНЕС