/ ThinkStock/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че Русия и Саудитска Арабия са "близо" до споразумение за съкращаване на производството, за да подкрепят цените на петрола, съобщи АФП.

Aмериканските производители на петрол са съкратили добива

"Бих казал, че те са близо до споразумение. Скоро ще разберем",
заяви Тръмп на пресконференция в Белия дом веднага след конферентен разговор с руския президент Владимир Путин и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

"Те са близо до споразумение. Това е ОПЕК и много страни извън ОПЕК", каза още Тръмп. „Вероятно ще обявят нещо или днес, или утре“, каза той. Американският президент допълни, че ще има допълнителни дискусии относно кризата на петролния пазар по-късно в четвъртък.

Отложиха срещата на ОПЕК+ след спор между Русия и Саудитска Арабия

Цените се понижиха, след като бяха засегнати едновременно от руско-саудитската ценова война, в която двете страни увеличиха производството си и глобалната икономическа парализа, предизвикана от пандемията от коронавирус.

"Няма достатъчно място, за да го съхраняваме дори", каза Тръмп за излишъка от петрол по целия свят. Ситуацията беше "катастрофална", каза Тръмп, но добави, че пазарът "удари дъното".
БГНЕС