Румънска банда във Франция обира банкомати с вилица
Румънска банда във Франция обира банкомати с вилица / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Престъпна банда се специализирала във Франция в обири на банкомати не със скимиращи устройства, а с обикновени вилици, пише в. „Фигаро”.

Престъпниците използвали „новата технология”, за да обират банкомати из цялата страна. Най-често те крадели пари от устройствата на френската Спестовна каса.

Бандата, съставена от хора от румънски произход, използвала за обира вилица с два прегънати зъбци. Първоначално бандитите теглели с банкова карта, която притежавали, малка сума пари от банкомата.

Докато издърпвали банкнотите, те мушвали и заклещвали изкривените зъбци на вилицата в отвора на банкомата, през който излизат банкнотите. После заявявали второ теглене на по-голяма сума пари, предава БТА. В този случай банкоматите са настроени така, че банкнотите се „разполагат” в позиция близка до отвора за теглене в очакване клиентът да валидира операцията. Престъпниците обаче точно тогава анулирали тегленето, но с помощта на вилицата издърпвали банкнотите.

Според следователите операцията изисква голяма ловкост. Банкоматът регистрира само първо теглене на банкноти, но не и следващите анулирани заявки и така операцията с вилицата може да бъде повторена няколко пъти, твърдят разследващите.

Някои вестници писаха, че по този начин престъпниците са изтеглили 1 млн. евро. От френската Спестовна каса отхвърлиха тези твърдения.