Румъния избира новия си парламент
Румъния избира новия си парламент / снимкa: БГНЕС

За първи път румънските граждани избират депутати в Камарата на депутатите и в Сената по мажоритарна система на провеждащите се в северната ни съседека парламентарни избори. Кандидати за новия състав на парламента са близо 2900 души.

От тези избори според политически анализатори може да зависи способността на Румъния да преодолее през следващите пет месеца застоя в реформите и да опази икономиката от последиците от световната финансова криза. Всеки кандидат за народен представител може да се кандидатира от една единствена избирателна колегия, която ще излъчва само един депутат или сенатор. Така партийните листи изчезват от румънската избирателна система.

Изборният ден приключва в 21 ч. В следобедните часове избирателната активност бе под 30 процента. Изключително ниската активност се дължи донякъде и на факта, че 1 декември е национален празник в Румъния и на румънците им се събират три почивни дни.

Социологическите проучвания сочат, че двете опозиционни партии –Социалдемократическата и пропредиздентската Демократичнолиберална партия, са основни съперници в днешния вот, а на трето място е Националнолибералната партия на премиера Калин Попеску Търичану. Утре се очакват първите официални частични резултати.