/ Gulliver/Getty Images, архив
Върховният съвет за национална отбрана на Румъния анализира днес участието на страната в нов трансатлантически проект за създаването в Румъния на център за обучение на пилоти за управление на самолети Ф-16, предаде Аджерпрес.

Президентската администрация информира в съобщение, че заедно с други съюзници и с компанията, която проектира тези военни самолети, в Румъния ще бъде създаден регионален хъб за обучение на пилотите, които ще летят с Ф-16, където ще бъдат подготвяни румънските пилоти, които управляват такива самолети. Предстои по-късно центърът да бъде отворен и за участие на пилоти от други съюзнички и партньорки на НАТО, включително Украйна.

"Този регионален хъб за обучение ще покрива изискванията за подготовка от страна на регионалните съюзници и партньори, което ще даде на Румъния позицията на регионален лидер в областта на обучението на пилоти на Ф-16, допринасяйки по този начин за увеличаване на сплотеността, демонстриране на единството и укрепване на евроатлантическите възпиращи и отбранителни способности", се посочва в съобщението.

Също така Съветът реши, че през 2024 г. румънската армия ще може да предостави за участие в мисии и операции извън територията на страната общо 5646 военни и цивилни служители, от които 2526 ще участват в мисии и операции извън територията на румънската държава, а 3120 военни ще бъдат в готовност на територията на страната, с възможност да бъдат изпратени при поискване.

Министерството на вътрешните работи ще може да участва в такива мисии и операции с 2462 военни и полицейски служители, от които 359 ще участват в мисии и операции извън територията на румънската държава, а 2103 ще бъдат в готовност на национална територия, с възможност за разполагане при поискване.

В заседанието, председателствано от президента Клаус Йоханис, участваха министър-председателят Марчел Чолаку, министърът на националната отбрана Анджел Тълвар, министърът на вътрешните работи Каталин Предою, министърът на външните работи Луминица Одобеску, министърът на правосъдието Алина Горгиу, министърът на икономиката, предприемачество и туризма Раду Опря, министърът на финансите Марчел Болош, временният директор на Румънската разузнавателна служба Ръзван Йонеску и други.
Ваня Накова/БТА