/ Gulliver/Getty Images, архив
САЩ са одобрили продажбата на Тайван на боеприпаси за изтребители Ф-16 на стойност 619 млн. долара, съобщи Пентагонът, което вероятно ще разгневи Пекин, предаде АФП.

Пакетът включва 100 високоскоростни противорадиолокациони ракети AGM-88B (HARM), 200 усъвършенствани ракети въздух-въздух със среден обсег AIM-120C-8(AMRAAM), както и пускови установки и макетни ракети за обучение, се казва в изявлението.

Продажбата ще повиши "способността на Тайван да осигури защитата на въздушното си пространство, регионалната сигурност и оперативната съвместимост със Съединените щати", се казва още в съобщението.

Русия и Китай VS Запада: Не Студена, а Хладка война - готова да кипне 

Съобщението идва на фона на повишеното напрежение между Съединените щати и Китай по отношение на Тайван, както и свалянето миналия месец на балон над въздушното пространство на САЩ, който според Вашингтон е бил китайско наблюдателно устройство.

Държавният департамент на САЩ заяви отделно, че продажбата е в съответствие със Закона за отношенията с Тайван и политиката на Вашингтон за един Китай.

"Подкрепата на Съединените щати и стъпките, които Тайван предприема, за да повиши способностите си за самоотбрана, допринасят за поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток и в региона", заяви Държавният департамент.

Китай обвини САЩ за войната в Украйна

Тайван заяви, че приветства първата продажба на американско оръжие за тази година и деветата досега по време на мандата на президента Джо Байдън.

"Пред лицето на продължаващата военна експанзия и провокативното поведение на Китай Тайван ще продължи активно да подобрява възможностите си за самозащита", заяви говорителят на външното министерство Джеф Лю.
БГНЕС