/ / iStock/Getty Images
Румънското външно министерство привика руския посланик Валерий Кузмин във връзка с публикувана на уебсайта на дипломатическата мисия статия за враждебните действия на НАТО и други изявления на дипломатическата мисия, съобщи министерството на външните работи на страната.

На среща с руски дипломат на 11 март държавният секретар по стратегическите въпроси Юлиан Фота "подчерта, че многократното използване от руската мисия на неподходящи, обидни и провокативни изрази срещу Румъния и НАТО е неприемливо". Румънският дипломат призова руския посланик "да прояви максимална сдържаност в публичните си изявления" и заяви, че "подобно поведение в публичните комуникации отразява последова'телно неконструктивния подход на посолството към двустранните отношения".

В статията "За НАТО, която „лае по границите на Русия и е основният източник на дезинформация в света" се говори за "поток от откровени лъжи, фалшификации, инсценирани провокации и дезинформация, създадени и финансирани от колективния Запад". По-специално изданието цитира папа Франциск, който в разговор с главния редактор на „Кориере де ла Сера“ Лучано Фонтана на 3 май е казал, че вероятно "лаят на НАТО пред вратата на Русия е довел до реакция от страна на Кремъл".
БГНЕС