/ БТА
Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора, като бе посрещнат в Подгорица от шпалир от гвардейци и червена пътека.

В делегацията по посрещането на президента бяха Алекса Бечич, заместник министър-председател по сигурността, вътрешните работи, европейските и външните отношения; Младен Гъргич, икономически съветник на черногорския президент Яков Милатович; Веско Мильонич, директор на Дипломатическия протокол от черногорска страна. От българска страна присъстваха Васил Дурев, първи секретар, завеждащ политическата и консулска служба в Подгорица, и Димитър Тучков, съветник по търговско-икономическите въпроси.

Българският президент е в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович.

Утре българският президент и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от Яков Милатович и съпругата му Милена Милатович с официална церемония, която ще се състои в президентския дворец „Плави дворац“ в град Цетине - историческата и културна столица на Черна гора. Двамата президенти ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официални делегации на България и Черна гора. Румен Радев и Яков Милатович ще дадат съвместна пресконференция. 

БТА

В рамките на посещението българският държавен глава ще проведе срещи в Подгорица с министър-председателя Милойко Спаич и с председателя на Скупщината Андрия Мандич.

Във фокуса на разговорите на президента Румен Радев по време на визитата ще бъдат теми, свързани с последващо задълбочаване и укрепване на двустранното сътрудничество в сфери от взаимен интерес, както и подкрепата за напредъка на Черна гора в процеса на присъединяване към ЕС.

На 2 август 2006 г. в София тогавашният заместник министър-председател и министър на външните работи Ивайло Калфин и министърът на външните работи на Черна гора Миодраг Влахович подписват съвместно комюнике между правителствата на двете държави за установяване на дипломатически отношения между България и Черна гора.

Последното официално посещение на българския президент в Черна гора е на 27 юни 2023 г. на Среща на върха на държавните и правителствени ръководители на страните участници в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) по покана на президента Яков Милатович.

Последните официални двустранни посещения на президентите на двете страни са съответно на 20 февруари 2023 г., когато тогавашният черногорски президент Мило Джуканович е на официално посещение в София, и на 11-12 юли 2022 г., когато Румен Радев е на официално посещение в Черна гора.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симона-Алекс Михалева/БТА