Според външния министър на Иран „лицемерието на САЩ няма граници“
Иранският президент Хасан Рохани обвини американския си колега Доналд Тръмп, че води "психологическа война" срещу Иран, предаде АФП.
 
Няма смисъл Вашингтон да налага санкции на Техеран и едновременно с това да призовава за преки преговори, аргументира се Рохани в реч, излъчвана на живо по иранската телевизия, броени часове преди САЩ да възобновят първите санкции срещу Иран в полунощ източноамериканско време (вторник в 7.00 ч. българско време).
 
Тръмп подписа за санкциите срещу Иран, но е готов за ново ядрено споразумение

Иранският президент даде да се разбере, че страната му може да преговаря със Съединените щати, но само ако те докажат, че са достойни за доверие. "Винаги подкрепяме дипломацията и разговорите (...), но те трябва да са честни", подчерта той, цитиран от Ройтерс.
 
Хасан Рохани предупреди Тръмп „да не дърпа лъва за опашката“  

Рохани изрази учудване, че САЩ са се оттеглили от международното споразумение за иранската ядрена програма и са наложили отново санкции на Иран и след това искат да преговарят с него. "Призивът на Тръмп за преки преговори е само за домашна употреба в Америка (...), за да всее хаос в Иран", предупреди той.
 

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф заяви, че американските санкции срещу Иран "излагат на опасност обикновените американци", предаде ДПА.
 
"Администрацията на Тръмп иска светът да вярва, че тя е обезпокоена за иранския народ. Първите санкции, които тя наложи отново, обаче отмениха разрешителните за продажбата на повече от 200 пътнически самолета под абсурден претекст, излагайки на опасност обикновените иранци", отбеляза Зариф в Twitter.
 
Тръмп готов да разговаря с иранските лидери без предварителни условия

Той подчерта, че "лицемерието на САЩ няма граници". Зариф също обърна внимание, че днес е годишнина от първото използване на атомно оръжие - от Съединените щати срещу японски град Хирошима през 1945 г.
 
По-рано представител на правителството на САЩ каза, че ирански пътнически самолети са използвани за изпращане на помощи на съюзнически милиции в Близкия изток и за подпомагане на "тяхната вредна дейност" в региона. Той призова Иран да използва своята гражданска авиация за нейните свойствени цели.
БТА