Вадим Красиков и Владимир Путин
Вадим Красиков и Владимир Путин / БТА
Предсрочното освобождаване на осъдения за убийство в Германия руски гражданин Вадим Красиков в рамките на мащабна размяна на затворници разочарова семейството на неговата жертва, което описа връщането на убиеца в родината му като „съсипваща новина“, предаде ДПА.

„От една страна се радваме, че нечий живот е спасен. В същото време сме много разочаровани, че изглежда няма правосъдие в света, дори в страни, където законът е най-висшата власт“, каза в Берлин от името на семейството адвокатът на семейството на убития Инга Шулц.

Кой е Вадим Красиков - „руският патриот”, когото Москва толкова искаше да си върне

Красиков
беше освободен в рамките на мащабна сделка за размяна на затворници между Русия, Беларус и няколко западни страни.

В замяна на Красиков и още девет затворници, държани в САЩ, Норвегия, Полша и Словения, Русия освободи 16 западни граждани и руски опозиционери.

Красиков излежаваше доживотна присъда за убийството на чеченец, роден в Грузия и живеещ в изгнание в Германия. Той беше убит посред бял ден в парк в Централен Берлин по нареждане на руските държавни власти, твърди ДПА.


Берлинският апелативен съд постанови доживотна присъда през 2021 г. за това престъпление, като Красиков нямаше правото да иска евентуално предсрочно освобождаване, преди да е излежал 15 години.

Роднините на жертвата участваха в процеса като граждански ищци.

Убитият чеченец е бил ръководител на милиция, сражавала се срещу руските сили по време на Втората чеченска война. Руските власти го окачествиха като чеченски терорист и го държаха отговорен за смъртта на редица хора сред руските сили за сигурност.
Валерия Динкова, БТА