/ БТА
Националната разузнавателна организация на Турция МИТ проведе най-мащабната операция за размяна на затворници в последно време в Анкара, съобщиха за БТА от Дирекцията по комуникации към турското президентство.

По време на акцията е извършена размяна на 26 затворници от затвори от седем държави (САЩ, Германия, Полша, Словения, Норвегия, Русия и Беларус).

 
Десет затворници, сред които и двама непълнолетни, са изпратени в Русия, тринадесет затворници - в Германия, трима затворници - в Съединените щати.

Руски съд осъди на 16 години обвинения в шпионаж американски журналист Еван Гершкович

Сред разменените затворници са журналистът от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович и американският морски пехотинец Пол Уелън, лишени от свобода в Руската федерация, германецът Рико Кригер, лишен от свобода в Беларус, руският дисидент Иля Яшин и полковникът от ФСБ Вадим Красиков, лишени от свобода в Германия.

В рамките на операцията затворниците бяха транспортирани до Турция със седем самолета, включително два от САЩ и по един от Германия, Полша, Словения, Норвегия и Русия.

По-рано стана ясно, че предстои най-голямата размяна на затворници между Русия и Запада от Студената война насам. Според BBC сред освободените трябва да бъде и радиожурналиста Алсу Курмашева.

 
Германското новинарско списание Der Spiegel съобщава, че като част от голяма размяна на затворници с Русия, Вадим Красиков, идентифициран от германски служители като полковник от руската разузнавателна служба ФСБ, пътува за Турция.

Той излежаваше доживотна присъда за убийството през 2019 г. на противник на Кремъл в берлински парк.

Владимир Кара-Мурза, противник на Кремъл с двойно руско-британско гражданство, е един от онези задържани, чието местонахождение е неизвестно, което подхранва очакванията, че той също може да бъде освободен, пише BBC. Неговото име обаче не е сред обявените.

На 19 юни тази година съд в Екатеринбург призна за виновен обвинения в шпионаж американски журналист Еван Гершкович и го осъди на 16 години затвор.

32-годишният репортер на в. "Уолстрийт джърнъл" бе изпратен да излежи присъдата си в колония със строг режим.

Руската прокуратура твърди, че Гершкович е събирал информация за ЦРУ за руска компания, произвеждаща танкове, които се използват в Украйна. Това беше първото заведено в Русия дело срещу американски журналист от края на Студената война.

Москва отказва да освободи обвинен в шпионаж американец

Пол Уилън, ветеран от морската пехота на САЩ, беше задържан за шпионаж през 2020 г.

 
Алсу Курмашева, руско-американска журналистка, бе осъдена на шест години и половина затвор за „разпространение на фалшиви новини“ за руската армия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня