/ снимка: Reuters
Министърът на външните работи на Израел заяви, че Ерусалим и Анкара отварят нова глава в отношенията си след „възходите и паденията“ в близкото минало и работят за разширяване на икономическото сътрудничество, предава Reuters.

„Целта е да се формира и разшири икономическото и гражданското сътрудничество между нашите страни, за да се създаде свържат бизнес към бизнеса и хора към хората и да се използват предимствата на нашите две страни, сравнителните предимства в регионален и глобален мащаб, дори по време на пандемията и дори във времена на политическо напрежение“, отбеляза Лапид в изявление в Ерусалим заедно с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

Той добави, че двете страни ще започнат работа по ново споразумение за гражданската авиация.

По думите на първия дипломат на Анкара, цитиран от „Анадолската агенция“, Турция и Израел са демонстрирали „обща воля“ за подобряване на отношенията във всяка област.

„Въпреки че имаше трудни дни, ние решихме да продължим отношенията си“, каза Чавушоглу пред Турския съюз.

Посещението на Чавушоглу беше първото пътуване в Израел на турски външен министър от близо 15 години. Преди това израелският президент Исак Херцог посети Анкара през март и се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.