Русия е назначила нов изпълняващ длъжността ръководител на своите въздушно-космически сили на мястото на генерал Сергей Суровикин, който изчезна след бързо приключилия бунт на "Вагнер" срещу командването на въоръжените сили, предаде Ройтерс, като се позова на държавната новинарска агенция РИА Новости.

Москва: Генерал Суровикин си почива

По време на бунта през нощта на 23 срещу 24 юни Суровикин, който в един момент командваше така наречената от Москва "специална военна операция" в Украйна, публикува видеообръщение, в което призова лидера на наемниците от "Вагнер" Евгений Пригожин да се откаже от намеренията си, въпреки че изглеждаше, че изпитва неудобство и не носеше отличителните си знаци.

След като метежът приключи с преговори и споразумение, руски и чуждестранни новинарски агенции публикуваха непотвърдена информация, че срещу Суровикин е започнало разследване за възможно съучастие в бунта и че той е под домашен арест.

Генерал Суровикин е бил таен ВИП член на „Вагнер“

"Бившият ръководител на руските въздушно-космически сили Сергей Суровикин е бил освободен от длъжност и генерал-полковник Виктор Афзалов, началникът на генералния щаб на ВВС, временно ще изпълнява длъжността на командир на въздушните сили", съобщи РИА Новости, като се позова на неназован източник.

Суровикин си спечели прякора "Генерал Армагедон" по време на руската военна интервенция в Сирия, посочва Ройтерс. Той бе поставен начело на руските военни операции в Украйна миналия октомври, но през януари на поста бе назначен началникът на руския генерален щаб генерал Валери Герасимов и Суровикин стана негов заместник.
Александър Евстатиев/БТА