Генерал Сергей Суровикин, е бил таен ВИП член на Вагнер, частната военна компания, която организира кратък бунт, разкривайки разединението сред висшите руски военни.

Това съобщи CNN, като се базира на документи, получени от руския Център за следствени досиета.

Путин арестува генерал Суровикин

Те показват, че Суровикин е получил личен регистрационен номер ВИП Вагнер през 2018 г. Той е бил е включен в списъка заедно с най-малко 30 други високопоставени руски военни и служители от разузнаването, които според Центъра за досиета.

Самоличността на тези служители не се разкрива. Няма доказателства, че Суровикин е бил на заплатата на Вагнер, но ВИП членството на толкова много високопоставени фигури предполага тясна връзка между руските военни и наемническата група.

CNN отбелязва, че Суровикин не e виждан публично от миналата събота. Тогава той публикува видео, в което се обръща към Пригожин с молба да спре бунта си. Оттогава местонахождението му остава неизвестно.

САЩ: Руският генерал Суровикин е бил благоразположен към метежа на „Вагнер“

Вчера се появи информация, че генералът е арестуван по нареждане на Путин, но информацията така и не бе потвърдена официално. От Москва дори обявиха, че Сергей Суровикин не е в нито един следствен арест.
CNN