Европейските лидери ще търсят отговорност и обезщетение от Русия за войната ѝ в Украйна. На срещата си в Рейкявик, те представиха механизъм, с който да следят загубите и щетите, нанесени от силите на Москва, предава NOVA. България бе представена от вицепрезидента Илияна Йотова.


Германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и британският министър-председател Риши Сунак бяха сред тези, които подчертаха подкрепата си за Украйна на срещата, свикана от Съвета на Европа.

"В един момент войната на Русия срещу Украйна ще приключи. И едно нещо е сигурно, Тя няма да завърши с победа за империализма на Путин. Защото ние ще продължим да подкрепяме Украйна, докато не бъде постигнат справедлив мир", заяви германският канцлер Олаф Шолц.

На срещата в Рейкявик беше представен нов Регистър на щетите - механизъм за регистриране и документиране на доказателства и искове за щети, загуби или наранявания, настъпили заради руската инвазия.

"Съветът на Европа отново поема инициативата заедно с жертвите на агресия, като създава международен регистър на щетите, причинени от руската агресия срещу Украйна. Призовавам всички държави да се придържат към него и да допринасят активно за изработването му", посочи френският президент Еманюел Макрон. 

Към срещата по видеовръзка се присъедини украинският президент Володимир Зеленски. Той се възползва от възможността да коментира твърденията на Киев, че е свалил руски хиперзвукови ракети с помощта на американската система Пейтриът.

"Русия използва балистични ракети, крилати ракети и дронове едновременно, рано сутринта на 16 май, за да затрудни особено много нашата отбрана при спасяването на човешки животи. Но всички животи бяха защитени, всички ракети бяха свалени, включително балистичните", подчерта украинският президент Володимир Зеленски. 

Русия отрича умишлено да нанася удари по цивилни граждани при бомбардировките, въпреки че десетки градове бяха опустошени от нейните въздушни удари и артилерия от началото на инвазията през февруари миналата година.
NOVA