/ iStock/Getty Images
Украйна е попълнила въпросник, който ще представлява отправна точка за Европейския съюз да вземе решение за членство на Киев, съобщи Игор Жовква, заместник-ръководител на кабинета на президента Владимир Зеленски, цитиран от Reuters.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен връчи въпросника на Зеленски по време на посещението си в Киев на 8 април, обещавайки по-бърз старт на кандидатурата на Украйна да стане член на ЕС след нахлуването на Русия в страната.

„Днес мога да кажа, че документът е завършен от украинската страна“, заяви Жовква пред украинската обществена телевизия в неделя вечерта.

Европейската комисия ще трябва да издаде препоръка за съответствието на Украйна с необходимите критерии за членство, добави той. “Очакваме препоръката... да бъде положителна и тогава топката ще бъде в полето на страните-членки на ЕС”.

Жовква допълни, че Украйна очаква да придобие статут на страна кандидатка за членство в ЕС през юни по време на планирано заседание на Европейския съвет на 23-24 юни.

"След това ще трябва да започнем преговори за присъединяване. И след като проведем тези преговори, вече можем да говорим за пълноправно членство на Украйна в ЕС", обясни още Жовква.