/ iStock/Getty Images
Рекорден брой - 488 души, работещи в медии, се намират в затворите по света, отбелязва в годишния си доклад организацията "Репортери без граници". По нейни изчисления обаче броят на убитите през 2021 г. журналисти - 46, е най-малък от 20 години насам, предаде Франс прес.

От 1995 г., когато "Репортери без граници" започва да прави годишни равносметки, никога не е имало толкова много журналисти в затворите, констатира сдружението, защитаващо свободата на печата.

Това изключително повишение - с около 20 на сто за една година, "се дължи главно на три страни" - Мианма, Беларус и Китай, чийто закон за националната сигурност, наложен през 2020 г. на Хонконг, е довел до голямо увеличаване на броя на задържаните журналисти на тази територия, посочват "Репортери без граници".

Топла прегръдка: Журналистите Муратов и Реса получиха нобеловите си награди за мир

Никога досега организация не е регистрирала и толкова много журналистки зад решетките - жените сред държаните под стража медийни служители са общо 60, с една трета повече от миналата година.

Петте държави, в които към 1 декември е имало най-много задържани журналисти, са Китай (127 души), Мианма (53), Виетнам (43), Беларус (32) и Саудитска Арабия (31).

Тенденцията към намаляване на броя убити журналисти се обяснява с развитието на регионалните конфликти в Сирия, Ирак и Йемен и стабилизирането на фронтовете след особено кръвопролитните 2012 и 2016 г.
БТА