Сив Йенсен
Сив Йенсен / БГНЕС
Норвежката популистка десница напусна днес десноцентристкото коалиционно правителство в Осло, за да протестира срещу репатрирането от Сирия на джихадистка съпруга, на което антиимигрантската формация се противопоставя, предадоха световните агенции.

Оттеглянето на Партията на прогреса лишава дясното правителство от парламентарно мнозинство, но няма да доведе до падането на коалицията, водена от Консервативната партия "Хьойре" на министър-председателката Ерна Солберг.
 


"Чашата преля", заяви на пресконференция председателката на Партията на прогреса Сив Йенсен, която е министър на финансите. Тази стъпка беше предприета след репатрирането по хуманитарни причини на 29-годишна жена, свързана с организацията "Ислямска държава" и на двете й деца, едното от които е тежко болно.

Турция депортира чуждестранен терорист в Дания

Партията на прогреса не се противопостави на връщането на децата, а само на това на майката. Но трите други партии, влизащи в правителствената коалиция, не се съобразиха с възраженията й и по изключение приеха връщането на тримата членове на семейството. Основанието им беше, че това е единственото възможно решение за спасяване на болното 5-годишно момче.
 


"Винаги сме заявявали, че сме готови да бъдат репатрирани невинни деца, но не правим компромис с лица, които са се присъединили към терористични организации и които активно работят за унищожаване на ценностите, върху които е изградена Норвегия", каза Йенсен.

Предотвратиха серия терористични актове във Виена и Залцбург


Обвинена в членство на две терористични организации - Фронта "ан-Нусра" и ИД, жената от пакистански произход, израснала в Норвегия, доскоро беше държана в лагера Ал Хол под кюрдски контрол. Тя беше арестувана при пристигането си в Осло в петък вечерта. Жената отхвърля обвиненията и твърди, че е била държана в Сирия против волята й.

Днес тя беше изпратена в предварителен арест за 4 седмици. Петгодишният й син и тригодишната й дъщеря, чиито бащи са джихадистки бойци, са настанени в болница.

Норвежката конституция не предвижда разпускане на 169-членния законодателен орган в период между избори. Ако Партията на прогреса напусне, останалите партии трябва да намерят нова управленска формула. Следващите редовни избори са през 2021 г., посочва ДПА.

Ерна Солберг ще остане начело на съставено от три партии правителство на малцинството, съобщи Ройтерс.
БТА