Сергей Данилец е един от над 100 хиляди украински войници, за които се смята, че са били ранени във войната на Русия срещу Украйна, предаде VOA/Voice of America.

Но сериозните бойни наранявания не са попречили на него и на други бойци да се наслаждават на живота и в някои случаи да правят планове да се върнат на фронтовата линия.

Роденият в Киев Сергей Данилец загуби дясната си ръка от танков огън през април 2022 г., докато изпълнява бойна мисия в района на Донбас в източната част на Украйна.

"Беше танк. Заехме позиция и до сутринта бяхме останали само четирима от целия взвод", каза Данилец.

Той казва, че адаптивните спортове като гребането са част от възстановяването му.

Миналия месец той се състезава в Откритото първенство на Киев, национално спортно събитие за ветерани, които са загубили крайници или са били сериозно ранени.

Данилец казва, че планира да се върне на фронтовата линия през есента.

"През зимата на 2024 г. специално отидох в моята част, разположена в град Балаклия, и преминах военномедицинска комисия, която обяви, че съм частично годен за военна служба."

Ветеранът и бивш офицер от разузнаването Иля Денисенко се бие в Харковска област, когато е ранен от противопехотна мина. Въпреки нараняванията си, той спечели сребърен медал на изпитанията на ВВС и морската пехота на САЩ в Невада през март.

"Имам множество рани от шрапнели в бедрата и лявата ръка, а десният ми крак беше счупен. Честно казано, чудо е, че само бях ранен и оцелях, защото мината избухна много близо до мястото, където бяхме", разказва Денисенко. 

 Артур Милин загуби десния си крак през октомври 2022 г. Днес той тренира за състезанието по адаптивни спортове Invictus Games в Канада, което започва през февруари 2025 г.

"Ще се състезаваме в зимни спортове, като ски. Има още много за научаване! За мен Invictus е готин, защото можеш да опиташ нещо за първи път", казва Милин.

Въпреки раните си, тези трима ветерани казват, че нямат планове да спрат да се наслаждават на живота си или да се бият с руснаците.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA