/ БГНЕС
"Хиляди" украински войници участват в нахлуването в Курската област в Русия, което има за цел да "разтегне" руските сили и да "дестабилизира" страната, заяви пред АФП високопоставен украински служител по сигурността.

"Ние сме в настъпление. Целта е да се разтегнат позициите на противника, да се нанесат максимални загуби и да се дестабилизира ситуацията в Русия, тъй като те не са в състояние да защитят собствената си граница", каза служителят, говорейки при условие за анонимност.

На 7 август руската армия съобщи, че Украйна е изпратила хиляда свои войници за нахлуването си в Курската област - операция с безпрецедентен мащаб, която се провежда две години и половина след началото на руската инвазия в Украйна.

"Има много повече", отвърна украинският служител, като оцени броя им на "хиляди".

Русия заплаши Германия

В продължение на дни украинските власти запазиха почти пълно мълчание по отношение на тази офанзива, която изглежда е хванала Кремъл неподготвен и е позволила на украинците да проникнат, според анализатори, на поне 15 километра дълбоко в руска територия.

За първи път президентът Володимир Зеленски намекна за тази операция в ежедневното си обръщение на 10 август, като заяви, че Киев се стреми да "пренесе войната" в Русия.
Изненадваща атака, която според украински официален представител, интервюиран от АФП, е повишила моралния дух на украинското общество и армията, изтощени от две години и половина руска инвазия.

"Това беше много добра операция", която "хвана руснаците неподготвени" и "наистина повиши нашия морал, този на украинската армия, държавата и обществото", посочи служителят. След месеци на отстъпление на източния фронт "тази операция показа, че можем да атакуваме и да напредваме".

Нахлуването все още не е отслабило руската офанзива в Източна Украйна, където по-големите и по-добре оборудвани войски на Кремъл набират сили от месеци.

"По принцип ситуацията не се е променила. Натискът им на изток продължава, те не изтеглят войските си от този район", въпреки че "интензивността на руските атаки на изток малко спадна", допълни служителят.

Той увери, че Украйна "стриктно спазва международното хуманитарно право" по време на навлизането си на територията на Русия.

"Много е важно, че Украйна не нарушава нито една конвенция, ние стриктно спазваме хуманитарното право: не екзекутираме затворници, не изнасилваме жени, не грабим. Буча, Ирпине - нищо от това не се е случило и няма да се случи", добави той, визирайки зверствата, за които се твърди, че са извършени от руските войски в тези украински градове в началото на 2022 г. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС