/ Istock
Украйна продължи с мащабното си трансгранично нахлуване в Русия, като предприе и значителна въздушна атака срещу руско летище на стотици километри зад фронтовата линия, предаде АФП.

Украинската офанзива в западната част на руския регион Куркс, която започна на 6 август, изглежда е най-значимото нападение на руска земя след началото на войната.

Русия твърди, че около 1000 украински военнослужещи и повече от две дузини бронирани превозни средства и танкове са участвали в първоначалната атака. Оттогава обаче Москва обяви, че е унищожила много повече техника.

Киев не е поел официално отговорност за операцията, но украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия трябваше да „почувства“ последиците от инвазията си.

Украйна съобщи, че е нанесла масиран въздушен удар по руска военна база в Липецка област, на около 280 км от руско-украинската граница.
Областният управител Игор Артамонов обяви, че е извършена „масирана“ атака с дронове през нощта. Руските държавни информационни агенции съобщиха, че летището е било подпалено.

„Миналата нощ украинските отбранителни сили атакуваха летището в Липецк“, заяви Генералният щаб на Украйна в съобщение в Telegram.
В него се казва, че са ударени „складове, съдържащи управляеми авиационни бомби, и редица други съоръжения“ и че е избухнал „масивен пожар“ с „множество детонации“.

Артамонов отмени няколко публични събития в региона и издаде заповеди за евакуация на районите в близост до военновъздушната база.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС