Александър Бенала
Александър Бенала / БГНЕС
Френското правосъдие започва ново разследване на бившия член на кабинета на президента Макрон - Александър Бенала, за други прояви на насилие, извършени няколко часа преди сблъсъците на 1 май в Париж, за които вече са повдигнати обвинения на Бенала, предаде Франс прес.

Бившият съветник на Макрон Бенала заяви, че е предал президента
 
Новото разследване е започнато от прокуратурата на Париж след жалба срещу неизвестен извършител, подадена от двама души на 23 и 24 години. Те твърдят, че са били подложени на физически тормоз в парк в центъра на Париж, където са се намирали Бенала и служителят на президентската партия "Република, напред" Венсан Краз.
 
Адвокатът на ищците заяви, че Бенала, Краз и придружаващ ги полицай са ясно разпознаваеми на публикуван от в. "Либерасион" видеозапис на случая. Той съобщи, че клиентите му се опитвали да излязат от парка по време на първомайското шествие и получили противоречиви инструкции. Виждайки, че младата жена снима с телефона си, един от тримата, заснети на видеозаписа, я обездвижил, телефонът й бил взет и записът бил изтрит. Тя обаче успяла да го възстанови със специален софтуер.

Макрон: Аз и само аз съм отговорен за аферата „Бенала”
 
При сблъсъците на първомайското шествие Бенала се оправда, че искал да помогне на полицаите, които били изправени срещу буйстващи демонстранти.
 
БТА