Джамал Хашоги
Джамал Хашоги / iStock/Getty Images
Според докладчик на ООН саудитското разследване не показва командната верига
Официалното саудитско разследване на убийството на журналиста Джамал Хашоги от агенти на Рияд не е потърсило отговор на въпроса кой може да го е поръчал, заяви специалният докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар, цитирана от Ройтерс.

"Разследването, предприето от саудитските власти, не успя да разкрие цялата командна верига", каза Каламар, представяйки пред Съвета на ООН за правата на човека своя доклад по случая. Тя призова принцът престолонаследник Мохамед бин Салман и други високопоставени саудитци да бъдат разследвани за убийството, предвид достоверните доказателства срещу тях.

Като обобщение на доклада си за убийството на Хашоги Каламар заключи, че по всяка вероятност се касае за "извънсъдебна екзекуция, насилствено изчезване и възможни изтезания, за които носи отговорност Кралство Саудитска Арабия", предаде ДПА.

Генералният секретар на ООН инициира международно разследване за Хашоги

Необходимо е по-нататъшно разследване, за да се изясни отговорността на престолонаследника Мохамед бин Салман и на други високопоставени саудитци, призова тя.

Живеещият в САЩ саудитски журналист Джамал Хашоги беше убит в саудитското консулство в Истанбул от екип от агенти на Рияд през октомври м. г., когато влезе там за оформяне на документи за планираната си сватба с турската писателка Хатидже Чингиз, припомня ДПА.

ООН трябва да създаде инструменти за предотвратяване и разследване на организирани убийства на дисиденти зад граница, заяви Каламар.

Командосите, убили журналиста Джамал Хашоги, били обучавани в САЩ

Тя предложи създаването на "мисии за бърза намеса" в помощ на националните разследвания, които да предлагат да бъдат закриляни хората, станали мишени на своите правителства или на несвързани с правителството субекти в други страни. Тази постоянна структура трябва да бъде под контрола на базираната в Женева служба на върховния комисар на ООН за правата на човека, отбеляза Каламар.

Според нея освен това е необходимо ООН да създаде постоянен механизъм за провеждане на свои собствени разследвания на убийства и насилствени изчезвания.
 

 
БТА