/ Gulliver/Getty Images
Членовете на саудитския екип от командоси, които убиха саудитския журналист Джамал Хашоги, са били на обучение в САЩ, съобщи в. "Вашингтон пост", който разкрива нови елементи около смъртта на бившия си автор, предаде АФП.

Критикът на саудитския режим Хашоги, който живееше в САЩ, беше убит на 2 октомври от екип от 15 агенти, пристигнали от Рияд в консулството на страната в Истанбул. Тялото на журналиста и досега не е открито.

ООН: Убийството на журналиста Джамал Хашоги е било планирано

След като първоначално отричаше убийството, Саудитска Арабия каза, че станалото е резултат от операция, извършена от лица, които са били "извън контрол" и затова се изродила. Съдебен процес срещу 11 подсъдими започна в началото на годината в саудитски съд.

CNN публикува последните думи на журналиста Хашоги

Според журналиста на "Вашингтон пост" Дейвид Игнейшъс, "саудитец, който внимателно прочел стенограмата от аудиозаписа", направен с поставен от турските служби микрофон в консулството, му разказал, че екипът смятал да отвлече Хашоги и да го върне в Саудитска Арабия, за да бъде разпитан. От записа се разбира, че на журналиста била поставена инжекция, "вероятно с много силен седатив", преди да му сложат торба на главата. "Не мога да дишам. Имам астма. Не го правете", се чувало да вика Хашоги непосредствено преди смъртта си.

Игнейшъс казва, че е разговарял с повече от 10 американски и саудитски източници, пожелали анонимност. Те му съобщили, че някои членове на "групата за бърза намеса", създадена от саудитските власти и изпратена в Истанбул, са били обучавани в САЩ.

"Тайм" определи Хашоги за "личност на годината"

ЦРУ е уведомило други правителствени агенции, че това обучение по специални операции може да е било частично осъществено от групата Tier 1 (Тайър уан) - компания от щата Арканзас с разрешително от Държавния департамент, пише вестникът. "Това обучение е било проведено преди смъртта на Хашоги" и "не е възобновявано след това", уточнява всекидневникът, уверявайки, че и други дейности по обмен в сферата на сигурността между САЩ и Саудитска Арабия са преустановени след убийството на Хашоги.
БТА