/ Gulliver/Getty Images
Престъплението е извършено от официални представители на Саудитска Арабия
Специалният докладчик на ООН по извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар заяви, че разполага с доказателства, че убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги е било планирано и извършено от официални представители на Саудитска Арабия, предадоха Франс прес и ТАСС.

CNN публикува последните думи на журналиста Хашоги

Убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г. е било предумишлено и е "най-тежкото нарушение на най-фундаменталното право от всички, правото на живот", заяви Каламар, която се върна от едноседмична мисия в Турция, в която я придружаваха трима експерти.

Тя осъди и използването на дипломатически имунитет за безнаказано извършване на престъпление. "Събраните доказателства по време на мисията ми в Турция показват, че Хашоги е станал жертва на брутално и предумишлено убийство, което е било планирано и извършено от представители на държавата Саудитска Арабия", заяви Каламар.

"Тайм" определи Хашоги за "личност на годината"

Саудитски официални лица сериозно са подкопали и забавили усилията на Турция за разследване на местопрестъплението в саудитското консулство в Истанбул през октомври, заяви Каламар, цитирана от Ройтерс.

Тя съобщи, че с екипа си е имала достъп до "смразяващи и ужасни аудиоматериали" за смъртта на журналиста от в. "Вашингтон пост", получени от турското разузнаване.
Каламар изрази "сериозно безпокойство" дали замесените в убийството 11 саудитци ще бъдат справедливо съдени в Саудитска Арабия и посочи, че е направила неуспешен опит да посети арабското кралство.

Пет смъртни присъди поиска прокуратурата в Саудитска Арабия за убийството на Хашоги

Международната общност, включително ООН трябва спешно да обърнат внимание на обстоятелствата около убийството на Хашоги, заяви Каламар. По думите й е било нарушено както международното право, така и ключови правила на международните отношения, по-специално изискванията за законно използване на дипломатическите мисии.

Увеличили са се случаите на насилие срещу журналисти

Каламар благодари на турското правителство за подкрепата, която й е оказало по време на посещението й. Тя се срещна с турските министри на външните работи и на правосъдието, с шефа на разузнаването и с прокурора на Истанбул.

Разследването на екипа на ООН продължава, окончателният доклад ще бъде представен пред Съвета за правата на човека на ООН през юни, предаде ДПА.
БТА