Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш / Guliver/Getty Images
Според нов доклад, зад убийството стоят високопоставени саудитски лица, сред които и престолонаследника Мохамед бин Салман
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще инициира международно наказателно разследване за смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги. Това става от специалния докладчик на ООН за произволните екзекуции без съдебна присъда Анес Каламар, цитирана от АФП.

Изводите от доклада сочат, че убийството на журналиста представлява "извънсъдебна екзекуция”, зад която стои Саудитска Арабия. Каламар подчертава, че инициирането на независимо международно разследване е наложително, за да се гарантира, че никоя държава няма да се намеси в процеса. Съществуват достатъчно доказателства, за да се започне разследване за подвеждане под отговорност на високопоставени саудитски представители, в това число и принца престолонаследник Мохамед бин Салман, във връзка със случая „Хашоги”, твърди експертът на ООН за правата на човека.


Убитият саудитски журналист Джамал Хашоги
iStock/Getty Images


След като в продължение на шест месеца водеше собствено разследване на убийството на саудитския журналист, специалният докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Анес Каламар посочва в доклада си, че е "установила наличието на надеждни доказателства, налагащи допълнително разследване за личната отговорност на висши саудитски представители, включително на престолонаследника".
БТА