Босна и Херцеговина, 4 години след края на войната
Босна и Херцеговина, 4 години след края на войната / Gulliver/Getty Images, архив
Босненската прокуратура започна разследване след излъчване от местни медии на видеозапис, показващ сръбски снайперист, заснет по време на обсадата на Сараево от френски журналист, съобщава АФП.

Кадрите, заснети през октомври 1992 г. от Филип Бюфон и разпространени първоначално в YouTube от френския журналист, показват няколко млади сръбски бойци, намиращи се в къща на фронтовата линия в предградие на Сараево.

На кадрите се вижда как един от тях стреля със снайпер по посока на кваратал и се хвали, че е уцелил човек "в главата".

Косовският премиер ще съди Сърбия за геноцид


На кадрите се вижда разположеният отсреща кваратал, но не и жертвата.

Босненската прокуратура, отговаряща за военните престъпления, посочи в съобщение, че веднага след появата на видеозаписа е открито досие по случая и ще бъде проведено разследване за обстоятелствата и ролята на всички лица, фигуриращи на кадрите.

Видеото "Снайперистите от Неджаричи" от името на предградието в босненската столица бе излъчено от босненски медии. Видеозаписът днес вече не беше наличен в Ютюб.
Но някои кадри и специално тези със стрелбата фигурират в по-дълъг репортаж на същия журналист, гледан от АФП.

Кадрите предизвикаха вълнение в Сараево, където над 11 000 души бяха убити по време на обсадата на града от 1992 до 1995 г., включително деца и младежи.

Няколко медии разкриха самоличността на снайпериста, твърдейки, че той е сервитьор в кафене в квартал на Сараево в състава на сръбската съставна част на Босна - Република Сръбска.

Досега стотици виновни за престъпления, извършени по време на войната в Босна, отнела живота на 100 000 души, бяха осъдени.

Но местното правосъдие предстои все още да се произнесе по близо 600 дела с 4 500 заподозрени, според официални данни.
БТА