/ Gulliver/Getty Images
Президентът, премиерът и външното министерство на Армения приветстваха изявлението на президента на САЩ Джо Байдън, с което той призна за геноцид избиването на арменци в Османската империя в началото на ХХ век, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Байдън призна арменския геноцид

Държавният глава Армен Саркисян благодари на Байдън и нарече постъпката му "мъжествена и въодушевяваща". По думите му, тя открива нови перспективи в отношенията между Ереван и Вашингтон.

В онлайн обръщение до Белия дом премиерът Никол Пашинян заявява, че признаването на геноцида е въпрос на националната сигурност на Армения, особено след събитията около Нагорни Карабах миналата година.

Ердоган осъди „политизирането от трети страни“ на дебата за арменския геноцид

Според него, решението на Байдън е сигнал към света, който "потвърждава правата на човека и ценностите в международните отношения" В изявлението си външното министерство в Ереван посочи, че посланието на президента на САЩ "продължава американските традиции в отстояването на истината и справедливостта".

В разговор с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган по телефона президентът на Азербайджан Илхам Алиев нарече "историческа грешка" решението на Вашингтон, съобщи пресслужбата на президентството в Баку.

Епохално: САЩ признаха арменския геноцид

По думите на Алиев, тази грешка нанася "сериозен удар по зараждащата се в региона тенденция за сътрудничество". Ердоган е благодарил за подкрепата. Ердоган, цитиран от Франс прес, обвини "трети страни" в намеса в делата на Турция.

"Никой няма полза от факта, че дебатите, които трябва да се водят от историци, се политизират от трети страни и стават инструмент за намеса в нашата страна", се казва в послание на Ердоган до арменския патриарх в Истанбул.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък заяви, че "никой не може да дава на Турция уроци за собствената й история".
БТА