Турция с остра реакция срещу папа Франциск заради арменския геноцид
Турция с остра реакция срещу папа Франциск заради арменския геноцид / Guliver/Getty Images

"Папа Франциск заклейми арменския геноцид, но ние нито приемаме това сериозно, нито сме съгласни с него", заяви вицепремиерът на Турция Нуретин Джаникли.

Според него подобна рязка критика от главата на римокатолическата църква, заявена по време на визитата му в Армения, е неуместна:

„За съжаление, в мисленето на папата все още могат да се проследят остатъци от периода на Кръстоносните походи. Изказването му по отношение на събитията от 1915 г. са далеч от обективността и нямат нищо общо с историческите реалности. Това е публично известно. Тази истина я осъзнават в целия свят, в това число - и в Армения".

Ердоган: Обвиненията за арменски геноцид са шантаж

Джаникли припомни резолюцията на германския Бундестаг, но подчерта, че свидетел на въпросните събития от 1915 г. е била и самата Германия.

„Не трябва да се забравя, че през 1915 г. главнокомандващ на турския генерален щаб е бил германски офицер. Поради това архивите на Германия най-добре и по-категорично от всички са доказателство, че никакъв геноцид не е имало. Единствено са приложени мерки за безопасността и толкова", каза още турският вицепремиер.

"В същото време различните приети решения съдържат дълбоко политическа окраска, като за основа се взема религиозният фактор, но няма нищо, което да е историческо обосновано", допълни Джаникли.

Германия прие резолюция за арменския геноцид

„Разбира се, ние не приемаме сериозно подобни твърдения. В нашата история никога не е съществувало нещо подобно, тъй като нашата вяра и традиции поначало не допускат такива действия", настоя вицепремиерът на Турция.

Източник: БГНЕС