Долната камара на германския парламент - Бундестагът, прие с голямо мнозинство резолюция със символно значение, обявяваща убийствата на арменци от османските сили през 1915 г. като геноцид, предадоха световните агенции.

Резолюцията разгневи Турция, изключително важен партньор за Германия и европейските й партньори за намаляване на притока на мигранти към Западна Европа по силата на двустранното споразумение между ЕС и Турция, сключено под егидата на канцлера Ангела Меркел, отбелязва Ройтерс.

Турция: Резолюцията на Бундестага за арменския геноцид е историческа грешка

Турция извика посланика си от Германия за консултации, съобщи турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс. В реч в турската столица Анкара Йълъръм заяви, че "расистко лоби" е отговорно за решението на германския парламент, което по думите му е "грешно".

Говорителят на управляващата партия в Турция Ясин Актай заяви, че приетата резолюция сериозно вреди на отношенията между Берлин и Анкара.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция планира да внесе в турския парламент декларация срещу гласуваната резолюция, посочи източник от партията.

Макар и Анкара да приема, че много арменци християни са били избити от османските сили, тя отрича, че загиналите са стотици хиляди, че е имало организирана кампания за избиването им, както и каквито и да било заповеди от този род от османските власти.

Председателят на Бундестага призна геноцида над арменците в Османската империя

Днешната резолюция бе приета с подкрепата на всички партии в Бундестага. Тя бе внесена от консервативния блок на канцлера Меркел ХДС/ХСС, коалиционния партньор - Германската социалдемократическа партия и опозиционната формация "Зелените", посочва Асошиейтед прес. Гласуването бе с вдигане на ръка, като при него един депутат се въздържа, а един гласува против.

Меркел, която трябваше да участва в гласуването, тъй като освен канцлер е и депутат, не бе в залата поради невъзможност да присъства заради програмата си. Говорителката й Кристиане Вирц обаче даде ясно да се разбере, че канцлерът подкрепя резолюцията.

Меркел даде зелена светлина на разследването срещу комик, обидил Ердоган

При откриването на днешните парламентарни дебати председателят на Бундестага Норберт Ламерт призна, че засягането на исторически събития може да бъде болезнено.

"Но знаем също, че честната и самокритична оценка на миналото не заплашва отношенията с други страни", каза той. "Всъщност тя е предварително условие за разбирателство, помирение и сътрудничество". Ламерт заяви, че сегашната власт в Турция не носи отговорност за събитията преди сто години, "но споделя отговорността за това, което ще се случва с тях в бъдеще".

Дебатите преминаха в присъствието на посланиците на Армения и Турция, предаде ТАСС. Местни наблюдатели не изключват, че след приемането на резолюцията Анкара може да отзове ръководителя на дипломатическата си мисия в Германия. Вестник "Бе Цет" съобщи, че вече е взето принципно решение за това.

Арменското министерство на външните работи приветства приетата от Бундестага резолюция.

Източник: БТА