Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нейното правителство е дало зелена светлина на прокурорите да започнат официално криминално разследване срещу комика, който обиди турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ДПА.

Водещият на вечерно предаване по германския обществен телевизионен канал Цет Де Еф Ян Бьомерман е изправен пред предварително разследване за обида на турския президент заради рецитиране в предаването на стихотворение, съдържащо груби сексуални препратки и обвинения, че Ердоган репресира малцинствата и се отнася зле с кюрдите и християните.

Турският президент вдъхновява песни и стихотворения в Германия

За разлика от жалбата за клевета, подадена срещу комика от самия Ердоган, започването на разследване въз основа на евентуално нарушение на закона, криминализиращ обиди срещу чуждестранни държавни глави, изисква разрешение от германското правителство.

Въпреки че много германци намират стихотворението на Бьомерман за безвкусно, а самата Меркел го определи като "преднамерено обидно", случаят разпали ожесточени дебати за границите на свободата на словото в Германия и за това дали въпросният закон трябва да бъде премахнат.

Има ли прилика между Ердоган и Ам-гъл от „Властелинът на пръстените" (СНИМКИ)

Случаят повдигна също въпроси за сделката на ЕС с Анкара за връщане на мигранти от Гърция в Турция. Според критично настроените към сделката тя е станала причина европейските лидери да се чувстват задължени към Ердоган в желанието си да сложат край на мигрантската криза.

Източник: БТА