Турският президент вдъхновява песни и стихотворения в Германия
Турският президент вдъхновява песни и стихотворения в Германия / БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вдъхнови нова сатирична песен на още един германски комик, след като друга песен с подобно съдържание и стихотворение, излъчени по германски телевизии, вече предизвикаха недоволството на Анкара, съобщава турската частна агенция Доган.

"Ердоган, дай и мен под съд", призовава авторът на новата песен - 80-годишният комедиен актьор, сценарист и певец Дитер Халерфорден, който я представи в профила си във Фейсбук. В текста се посочва, че с реакциите си Ердоган е помогнал за известността на предаванията, в които е бил осмян.

Има ли прилика между Ердоган и Ам-гъл от „Властелинът на пръстените" (СНИМКИ)

"Ердоган, Ердоган, направи и мен известен. Ядосай се и ме дай под съд. Ти си голям човек от рекламата, прослави и моята песен", продължава двуминутната песен, в която се заключава, че турският президент е "богат, но беден човек".

В средата на миналия месец в сатирично предаване, излъчено по германската телевизия Ен Де Ер, беше изпълнена друга сатирична песен, осмиваща Ердоган, заради която турското външно министерство повика посланика на Германия.

Турция привика германския посланик заради сатирична песен за Ердоган

Две седмици по-късно Ян Бьомерман, водещ на вечерно токшоу по Цет Де Еф, осмя в стихотворение Ердоган, наричайки го наред с всичко останало "професионален идиот, страхлив и напрегнат". Турският посланик поиска вчера от германското правителство да разследва Бьомерман.

ДПА предаде, че представители на германските министерства на външните работи и правосъдието заседават днес, за да решат как да отговорят на искането на Турция.

Затвор заплашва турска футболна звезда заради обида към Ердоган

Прокурори от Майнц вече са започнали разследване спрямо Бьомерман и Цет Де Еф, за да установят дали стихотворението нарушава закона, който забранява обидите срещу официални представители на чужди държави.

Според германското законодателство обидата на чуждестранен държавен глава може да доведе до три години затвор, а преднамерената клевета може да струва на осъдения до пет години зад решетките.

Източник: БТА