Турция привика германския посланик заради сатирична песен за Ердоган
Турция привика германския посланик заради сатирична песен за Ердоган / БГНЕС, архив

Турското външно министерство е извикало миналата седмица посланика на Германия заради сатирично предаване, излъчено по германската телевизия NDR, съобщи в понеделник германското списание "Шпигел" в онлайн изданието си, предаде Ройтерс.

Посланикът Мартин Ердман е бил повикан в министерството късно във вторник заради предаване, излъчено на 17 март по телевизия NDR. В предаването била изпълнена двуминутна сатирична песен, осмиваща президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава "Шпигел".

Над 1840 дела за обиди към Ердоган

Министерството на външните работи на Германия отказа коментар. Турски официални лица не бяха открити непосредствено за коментар, посочва Ройтерс.

Информацията за привикването на посланика идва в момент, когато германският канцлер Ангела Меркел активно търси по-тесни контакти с Турция, от чиято помощ се нуждае за справянето с бежанската криза в Европа, отбелязва агенцията.

Затвор заплашва турска футболна звезда заради обида към Ердоган

Меркел бе начело на усилията за постигането на спорна сделка между ЕС и Турция, която има за цел да спре нелегалния приток на мигранти в Европа в замяна на финансова помощ и политически придобивки за Анкара.

Ердоган остро критикува западните дипломати, които се появиха в петък в съда, за да подкрепят Джан Дюндар - главният редактор на в. "Джумхуриет", и неговият колега Ердем Гюл в първия ден от процеса срещу тях в Истанбул.

Турчин съди съпругата си за обида към Ердоган

Ердоган е известен с чувствителността си към критика. Турски прокурори са завели близо 2000 дела срещу различни хора за обида на Ердоган, след като той стана президент преди 18 месеца. Сред обвинените има карикатуристи, учени и дори ученици, припомня Ройтерс.

Източник: БТА