Турция остро критикува приемането от германските депутати на резолюция, признаваща арменския геноцид в Османската империя от 1915 г., като обяви, че тя представлява "историческа грешка" и Анкара я разглежда като недействителна, предаде АФП.

Признаването от Германия на някои безпочвени и изопачени твърдения представлява историческа грешка, написа турският правителствен говорител Нуман Куртулмуш в профила си в Туитър. Той добави, че Анкара приема тази резолюция за недействителна.

Председателят на Бундестага призна геноцида над арменците в Османската империя

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че приетата от Бундестага резолюция сериозно ще засегне турско-германските отношения, предаде в."Миллиет". Ердоган посочи това на съвместна пресконференция в Найроби с президента на Кения Ухуру Кениата.

Турският президент добави, че е разговарял с премиера и първата стъпка на Анкара е да повика за консултации в Турция посланика си в Германия. Той отбеляза, че ще бъде обсъдено какви стъпки да бъдат предприети. Ердоган каза, че турската страна ще вземе окончателно решение по въпроса, след като разгледа текста, приет от германския парламент.

Германия прие резолюция за арменския геноцид

По-рано днес говорителят на управляващата партия в Турция Ясин Актай заяви, че приетата резолюция сериозно вреди на отношенията между Берлин и Анкара.

Протестите на Турция идват след като Бундестагът прие с голямо мнозинство резолюция със символно значение, обявяваща убийствата на арменци от османските сили през 1915 г. като геноцид.

Днешната резолюция бе приета с подкрепата на всички партии в Бундестага. Тя бе внесена от консервативния блок на канцлера Меркел ХДС/ХСС, коалиционния партньор - Германската социалдемократическа партия и опозиционната формация "Зелените", посочва Асошиейтед прес.

Източник: БТА