/ БГНЕС
Турция свиква американския посланик в Анкара заради резолюцията
Камарата на представителите на американския Конгрес одобри с голямо мнозинство - 405 гласа "за" и 11 "против" резолюция за признаване на геноцида над арменците в Османската империя, съобщиха информационните агенции.

За първи път такава резолюция се подлага на гласуване на пленарно заседание на една от камарите на Конгреса във Вашингтон.

арменски геноцид
БГНЕС

В резолюцията се посочва значението на това да се почита паметта на жертвите на геноцида над арменците чрез официалното му признаване.

Конгресмените се обявиха и против усилията, насочени към това "правителството на САЩ да се свързва с отричане на арменския геноцид или който и да е друг геноцид". Камарата на представителите призова американците да получават повече информация за арменския геноцид. По-рано и в Сената бе внесен аналогичен документ.

В продължение на десетилетия конгресмените обсъждаха подобни резолюции, но те не бяха подлагани на гласуване. Наблюдатели отбелязват, че резолюцията ще доведе до сериозно влошаване на американско-турските отношения.

арменски геноцид
БГНЕС

Премиерът на Армения Никол Пашинян приветства решението на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ да признае арменския геноцид в Османската империя през 1915 година, съобщи ТАСС.

„Резолюцията (за признаването на геноцида) е смела стъпка в посока установяване на истината и историческата справедливост, тя ще донесе утеха на много потомци на арменци, преживели геноцида“, написа Пашинян в Туитър.

арменски геноцид
БГНЕС

Армения изразява признателност на Камарата на представителите на САЩ и смята, че тази стъпка има важно значение в контекста на тържеството на хуманизма, истината и справедливостта, се с казва в разпространена днес декларация на арменското външно министерство, съобщи ТАСС.

Армения е дълбоко признателна на членовете на Камарата за решимостта при гласуването на Резолюция номер 296, признаваща геноцида срещу арменците в Османската империя. Тази стъпка свидетелства за привързаността към идеите на хуманизма, истината, справедливостта, всеобщите ценности на солидарност и човешки права, се казва в декларацията на арменското външно министерство.

В документа се подчертава, че приемането на тази резолюция е важна стъпка в поддържането на международните усилия, насочени към предотвратяване на престъпленията на геноцида. Армения е готова да продължи тясното сътрудничество с всички международни партньори за активизиране на усилията по предотвратяване на престъпления против човечеството, заявиха от арменското външно министерство.

Междувременно Турция свиква американския посланик в Анкара заради резолюцията, приета от Камарата на представителите на САЩ, която официално признава "арменския геноцид", заявиха представители на турското външно министерство.

Американският посланик в Анкара Дейвид Сатърфийлд беше призован във външното министерство заради "резолюция, която няма никаква историческа или правна основа" и законопроект, който налага санкции срещу военната операция на Турция в Сирия, заявиха официалните представители.

Турция категорично отрича обвинението в геноцид и казва, че и арменци, и турци са загинали в резултат на Първата световна война. 

Турция традиционно отхвърля обвиненията в арменски геноцид и е изключително чувствителна към критиките по този въпрос. Анкара настоява за отхвърляне на термина "геноцид" във връзка със събитията от 1915 г., като заявява, че и арменци, и турци са негови жертви. Турция също така призовава за създаването на международна комисия от историци, която да проучи наличните в страната архивни документи, за да се разработи обективен подход към събитията от Първата световна война.
БТА