/ Gulliver/Getty Images
Турция отрича да е имало геноцид над арменците
Джо Байдън призна арменския геноцид, ставайки първия президент на САЩ, който използва този термин за избиването на милион и половина арменци от Османската империя през 1915 г., предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Американците почитат всички арменци, които са загинали в геноцида, започнал на днешната дата преди 106 години", се казва в изявление на Байдън.

"През десетилетията арменските имигранти са обогатили САЩ по безброй начини, но никога не са забравили трагичната история. Ние почитаме разказа им. Виждаме болката.

Утвърждаваме историята. Не правим това, за да хвърляме вина, а за да гарантираме, че случилото се никога няма да се повтори", добави президентът на САЩ.

Епохално: САЩ признаха арменския геноцид

"Става дума да се почете паметта на жертвите, а не да се обвинява когото и да било. Продължаваме да смятаме Турция за решаващо важен съюзник в НАТО", каза пожелала анонимност официална представителка на САЩ.

В продължение на десетилетия декларации за официално признаване на арменския геноцид са буксували в Конгреса, а президентите на САЩ са се въздържали да използват този термин, за да не влошат отношенията с Турция и поради интензивно лобиране от Анкара, отбелязва Ройтерс.

Турция признава, че много живеещи в Османската империя арменци са били убити в сблъсъци с османски сили по време на Първата световна война, но оспорва броя на убитите и отрича убийствата да били системно организирани и да представляват геноцид, отбелязва агенцията.

Арменският геноцид и признат от двадесетина държави и мнозина историци, но яростно се оспорва от Турция.

Изявлението на Байдън няма юридическо въздействие, но вероятно ще влоши допълнително отношенията с Турция, която държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън определи като "мним стратегически партньор, който в много отношения не се държи като съюзник", отбелязва АФП. 
БТА