Жертвите в морето край гръцкия град Пилос на полуостров Пелопонес растат с всеки изминал час. Техният брой вече е 78, предават гръцките медии. 

Нов смъртоносен инцидент с миграни в Гърция, потвърдени са 59 жертви

Около 02:30 часа в сряда сутрин гръцките власти бяха информирани от италианските за наличието на риболовен плавателен съд с мигранти на борда, пътуващи  от град Тобрук в Либия към Италия. 

До момента 104 души са спасени, а 24 са настанени в болница в пристанищния град Каламата. Не се знае колко са в неизвестност, посочва националната гръцка телевизия ЕРТ. Плавателният съд най-вероятно е потеглил преди четири дни с 400 души на борда, се съобщава в информация на Международната организация по миграция (МОМ) на ООН .  

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу посети болницата в Каламата в 16:00 часа, а лидерите на Нова демокрация, СИРИЗА и ПАСОК отмениха днешните си предизборни митинги заради инцидента. 

След като гръцките власти разбраха за случващото се в морето на 47 морски мили югозападно от град Пилос в ранните зори на днешния ден, те веднага осведомиха болниците в градовете Триполи, Каламата, Кипарисия и Спарта, за да бъдат в готовност.

За спасителната операция бяха задействани два патрулни кораба, един спасителен кораб на бреговата охрана, седем намиращи се наблизо кораба, една фрегата и един хеликоптер на гръцките военноморски сили и един безпилотен летателен апарат.
Мелина Христова/БТА