Преобърнат риболовен кораб, дълъг 30 метра, е потънал в гръцкото крайбрежие, като досега са потвърдени 59 жертви, съобщи „Катимерини“.
Разследването е в разгара си, а според оценките на борда е имало поне 400 души, поради което има опасения, че стотици хора са изчезнали.

Според служители на бреговата охрана телата на 59 мигранти са били извадени от кораба, потънал край Пилос в международни води.
До момента са спасени общо 104 мигранти.
 
Четирима от тях са били прибрани от спасителите и са транспортирани с хеликоптер до болницата в Каламата с хипотермия. Останалите 100 души са прехвърлени на пристанището.



Според първата информация на властите риболовният кораб е отплавал от Тобрук (Либия); гръцките власти са били уведомени за това от италианските им колеги.

Медицинският персонал на Каламата също е в повишена готовност. 14 от спасените бежанци са откарани в местната болница.

Близките болници на Кипарисия, Спарти и Триполи също са в повишена готовност, докато в града има приток на медицински персонал от близките общини и Атина. Отбелязва се също, че е направено временно настаняване на бежанците в склада на пристанището, докато има решение спасителите да бъдат преместени.
 

Кметът на Каламата Танасис Василопулос каза, че е имало сътрудничество между кметството и общинската централна дирекция за доставяне на провизии, като матраци.

„Инсталирани са достъп до вода, химически тоалетни, душове и палатки, докато се прави храна и се предоставя на бежанците“, каза Василопулос.

В друг случай в Калус Лименес приключи операция по спасяването на 80 мигранти, които се намираха на борда на платноходка, забелязана да плава в морската зона южно от остров Крит. Групата от мигранти е съставена от 51 мъже, 17 жени, от които една бременна, и 12 деца. Според първоначалната информация те са афганистанци, палестинци и сирийци.

Гръцката брегова охрана спаси 80 мигранти в рамките на една нощ

Оперативният отдел на бреговата охрана информира Централната пристанищна администрация на Ираклион, че мигрантите ще бъдат прехвърлени в Калус Лименес.

Местните пристанищни власти, членовете на Червения кръст от и линейки на бреговата охрана вече са се отправили към пристанището, въпреки че засега няма данни за необходимост от медицинска помощ.

Платноходката с мигрантите е била изтеглена на буксир от катерите на пристанищните власти на Йерапетра, Палеохора, Агия Галини и Калус Лименес.
БГНЕС