Изоставянето на домашни любимци и насилието над животни не е български патент. Проблемът се оказва глобален.

Около 3 млн. кучета се озовават в приютите в САЩ всяка година, съобщава rfa, част от Voice of America (VOA).

Над 65 милиона американци имат куче у дома, но според доклад на сп. "Forbes" от 2022 г. 54% от собствениците им съжаляват, че са си взели домашен любимец у дома. Някои стопани се отказват от кучетата си заради нуждата от постоянно чистене, бели, лай, разходите за грижи и тн.

За щастие има добри хора. Две жени от Мериленд са създали приют за спасяване на възрастни кучета, които не са желани от никой. По-късно инициативата им прераства във фондация.

"Това е Освалд. Той е характер. Намерен е като бездомник. Тази е Биди. Ние я наричаме Шериф Биди, защото обича да командва всички. Тя е начело тук", разказва с широка усмивка Додсън, която стои зад инициативата. Тя е счетоводителка, която се грижи за стари и болни кучета. 

Всичко започва когато Додсън и партньорката й Конър спасяват куче, което е било сериозно малтретирано. "Тя нямаше челюст, тежеше само 1,3 килограма и не можеше да яде и да пие. Ние открихме нейните насилници и оказахме натиск върху съда и полицията, които да потърсят отговорност от тези хора", споделят за началото двете жени.

Те решили да продължат да се грижат за матретираното куче, което кръстили Мери. Така приютът получил и името си - "Раят на Мери".

След това Додсън и Конър продължили да приемат кучета, изоставени и предимно с медицински проблеми. Издържат се посредством частни дарения. След време намират и още съмишленици, които се съгласяват да приютяват временно в домовете си самотните домашни любимци. Като например 11-годишният мопс Сиси, която е била много обичана от стопанката си. Но, жената имала проблеми с паметта и се наложило да бъде приета в старчески дом. Сиси остава сама за шест седмици, затворена и без храна, с едва няколко посещения, които я поддържат жива. Сега тя чака своите осиновители, също като останалите кучета от "Раят на Мери".

Фондацията покрива разходите за кучешка храна, медицински посещения и играчки за кучетата. Някои от четирикраките сладури намират нови семейства, но не всички. Тези кучета може да са имали тежък живот, но благодарение на Додсън и Конър, животът им сега е изпълнен с любов и грижа, споделя още rfa, част от Voice of America (VOA).
rfa, част от Voice of America (VOA)