Президентът Румен Радев е на официално посещение в Германия заедно със съпругата си Десислава Радева
Президентът Румен Радев е на официално посещение в Германия заедно със съпругата си Десислава Радева / БГНЕС
България е стабилна държава, тя е остров на стабилността в целия балкански регион, нищо че имаме предсрочни избори и служебно правителство. Това заяви българският президент Румен Радев, който участва в Берлин в Икономически форум за България.

Радев е на официално посещение в Германия, с него е и съпругата му Десислава.

Държавният глава отбеляза, че у нас има стабилна политическа обстановка и ясни приоритети. Той обърна внимание на постигнатото от България - реален икономически растеж, инфлация около нулата, осем процента безработица, ръст на износа.

За нас е важно да създаваме добър бизнес климат, който да привлича инвестиции, за да убеждаваме хората, че си струва да инвестират в България, посочи Румен Радев. Той подчерта като позитивни фактори ниските данъчни ставки и желанието на българите да развиват държавата си.

Румен Радев разговаря с Ангела Меркел в Малта

Радев призна, че има и някои слабости. Все още не сме създали тази стабилна и прозрачна среда, не във всички региони на България има подходяща инфраструктура, има дефицит на квалифицирана работна ръка, каза той, но подчерта, че сме начертали нашата пътна карта и си знаем задачите.

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Германия заедно със съпругата си Десислава Радева
БГНЕС

Моята роля като президент е да обединявам усилията на институциите и на цялото общество за непримиримост в борбата с корупцията и престъпността и съм убеден, че България много скоро ще има позитивни резултати, посочи Румен Радев. Стараем се да използваме по най-добрия начин средствата по еврофондовете, за да изградим добра инфраструктура, която да подпомага развитието на бизнеса, стараем се да подпомагаме образованието и науката и във всички партийни платформи образованието е абсолютен приоритет, каза още държавният глава пред участниците във форума.

Той припомни, че международните агенции са дали положителен кредитен рейтинг на страната ни като перспектива за развитие. Обръщайки се към потенциалните инвеститори, президентът заяви, че България е отворена за диалог и съвместна работа. Ще намерите добра основа, която ще гарантира възвръщаемост, посочи президентът. Той изрази увереност, че Германия ще продължи да бъде активна по отношение на инвестиране в България и припомни, че има ръст на германските инвестиции у нас.

Радев: Сигурността на европейските граждани започва от сигурността на външните граници на България

Румен Радев коментира, че добрите бизнес отношения между две държави са мост, по който вървят добрите отношения и в науката, и в образованието, и в културата, и във всички останали сфери на обществено-политическия живот. Той посочи, че неговата първа визита като президент на България е в Германия и допълни, че за нашата страна Германия е традиционно стратегически партньор.

Той благодари на Германия и на германския бизнес за всичко, което прави за България и отбеляза, че нетното измерение като пари на инвестициите, вложени досега у нас, не е най-важното. Най-важното е, че, заедно с тези инвестиции, навлиза нов модел на обществени отношения в България - на непримиримост към несъвършенствата, модел, който снижава нашия праг на търпимост към корупцията, който изгражда у нас визия как трябва да изглежда едно модерно европейско общество, заяви българският президент.
БТА