БГНЕС
БГНЕС / netinfo
Разгледахме важни въпроси, засягащи единството и сигурността на Съюза, каза президентът Румен Радев в изявление с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след тяхната среща днес в Брюксел.
 
Президентът е благодарил за всичко, направено досега за България. "Повдигнах и важните въпроси от дневния ред за България,свързани със сигурността, мигрантската криза, икономическото развитие. Имам пълното разбиране и подкрепата на г-н Юнкер, че наистина ЕК ще продължава да оказва своята подкрепа във всички тези области, очакваме и по-специфични направления за работа", посочи президентът Радев.

Радев след среща с Туск: Поставих въпроса за сигурността на нашата граница
 
На срещата са дискутирали и въпроса за номинацията на български еврокомисар.
 
"Пред нас има различни опции - или служебното правителство да назначи този комисар с всички последствия върху изборната кампания, и дали може да се изчака, когато приключи изборната кампания и вече назначеното ново правителство вземе това решение", посочи президентът Радев.
 
Той благодари на Жан-Клод Юнкер, че проявява пълно разбиране и може и да изчака.
 
"Знаем, че наистина е важно да имаме комисар възможно по-бързо, но аз му благодаря за тази гъвкавост и разбиране", посочи Радев, като допълни, че за България остава решението кога точно да направи номинацията.
 
"Важното е, че можем да изчакаме и след назначаването на ново правителство", допълни той.

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Брюксел

Юнкер каза, че проявява разбиране към това, че България иска да предложи комисар след предстоящите избори.
 
"Съгласен съм, това може да стане през май примерно, не сме обсъждали имена и ресори", посочи Жан-Клод Юнкер, който единствено изразил предпочитанието жена да бъде следващия български еврокомисар, тъй като имали достатъчно мъже.
 
На въпрос за санкциите срещу Русия, Юнкер посочи, че по отношение на тях решенията са взети и са валидни. Когато трябва да се върнем към тях, ще направим това, но сега не е време за промяна, посочи Юнкер.
 
Обсъдена е била и мигрантската криза.
 
"Предлагаме на България чрез нейния президент цялата подкрепа, която Комисията може да осигури. Доста усилия бяха положени на българо-турската граница, ако са нужни други, готови сме да го направим", посочи Юнкер.
 
Механизмът за сътрудничество и проверка, икономическата ситуация в България, борбата срещу организираната престъпност и корупцията са били също сред обсъдените на срещата теми.

Румен Радев с военен самолет до Брюксел вместо с Авиоотряд 28

По-рано държавният ни глава се срещна и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Радев благодари, че е срещнал пълно разбиране към поставените проблеми и готовност за съвместни действия за тяхното решаване. Това е важно за всички, защото сигурността на европейските граждани започва от сигурността на външните граници на България, посочи президентът.
 
Държавният глава изрази убеждението си, че ще продължат съвместните действия за успешното решаване на тези проблеми.
 
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни оцени предвидения специален ресор в служебното правителство за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Това той определи като много положителен сигнал, който показва значението, което България отдава на ЕС.
 
Поради географското си положение България е много важна за просперитета и стабилността на региона, посочи Таяни. Много от предизвикателствата пред ЕС като миграцията и геополитическите заплахи са същите, пред които е изправена и България, отбеляза той.
 
За миграцията Таяни е подчертал, че проблемът е европейски, а не национален. Изразил е пълната подкрепа на Европейския парламент за България при управлението на миграционните и бежански потоци.
 
За Шенген Таяни посочи, че според ЕК България отговаря на всички изисквания за присъединяване към това пространство, но припомни, че решението трябва да бъде взето от държавите членки с консенсус.
 
Антонио Таяни също така изрази задоволство, че първата институционална визита на новия български президент е планирана за Брюксел, което определи като силно послание на България.
БТА